Oedeemvorming aanpakken o.a. met de mini-trampoline.
De minitrampoline is een effectieve tool om het vloeistoftransport in de bloed- en lymfevaten te ondersteunen. Je krijgt een ‘pompbeweging’ in de vaten dat het transport van lymfe en aderlijk bloed stimuleert.
Tijdens het springen (als de druk vh gewicht van je voeten af gaat) gaan de vaatklepjes openen en tijdens het neerkomen en afzetten gaan deze sluiten. Je hoeft niet van de trampoline af te komen, je kunt ook (eerst beginnen) met alleen ‘huppen’. Variëren in houding en op 1 been bv zijn er om de effectiviteit nog meer te verhogen.
Doordat wij veel teveel zitten zet je de ‘spierpomp ‘ stil en heeft het aderlijk bloed en lymfe véél meer moeite om tegen de zwaartekracht in naar de lever en nieren te gaan om ontgift en het vocht (lees oedeem) afgevoerd te worden. Gevolg: o.a. etalagebenen, dikke onderbenen maar ook vocht vasthouden in gezicht en rest vh lichaam.
De ‘spierpomp’ is het effect van het aanspannen en ontspannen van de omliggende spieren rond de lymfe en bloedvaten. De contracties in bv de spieren vd benen zorgen er dus voor om het aderlijk bloed en het lymfevocht (lees oedeem) terug te stuwen tegen de zwaartekracht in naar de nieren en lever.
Wat ook heel effectief is om oedeem af te voeren is wandelen, dat stimuleert ook de ‘spierpomp’ net zoals de minitrampoline maar dan in een grotere bewegingsuitslag. Dit is ook een zeer effectieve manier om van je buikvet af te komen (10.000 stappen per dag = ongeveer 90 minuten wandelen). Dan wél tijdens het wandelen je buik intrekken en goed door je heupen bewegen met lange pas. Na 1 maand al zichtbaar effect.
De trilplaat zet de vaten ‘alleen maar’ in trilling, helpt ook maar veel minder.
Vaatvervetting en oedeemvorming komt ook door teveel verzadigd vet (vlees en zuivel en eieren) te nuttigen. Dit is ontstekingsbevorderend en creëert daardoor zo veel oedeem om de ontstekingen aan te pakken. Advies hierin is 1 keer per week vlees, zuivel of eieren. De rest vis of vegetarisch.
Ook geraffineerde koolhydraten (suikers, snoep, gebak, koeken e.d.) zijn een boosdoener voor onze hart en bloedvaten en lymfe belasting.
Ook tafelzout is erg schadelijk, veel beter om Keltisch Zeezout te gebruiken.
Wat is Keltisch zeezout? | Leef.nl
Het nut van krachttraining!
Hoe meer spiermassa je hebt en onderhoudt hoe beter de regulering van je bloedsuikerspiegel. Ook mensen die diabeet zijn, of het nu type 1 of 2 is, hebben erg veel baat bij krachttraining. Dat komt doordat spierweefsel, bij voorkeur 4 x per week, intensief getraind wordt (en dus ook sterker daardoor gaat worden en meer volume krijgt) eigenlijk de hele week glucose nodig heeft. De toevoer van (te)veel koolhydraten (via koolhydraatrijk eten zoals koek, snoep, fruitsuikers e.d.) wordt zo afgetopt waardoor de hyperglykemie (te hoge bloedsuikerspiegels) veel minder vaak en veel minder erg gaan voorkomen. Daardoor wordt alleen al de alvleesklier, de aanmaak van insuline, veel minder belast!
Het nut van mobiliseren!
Elke gewricht heeft een gewrichtskapsel dat uit bindweefsel bestaat en een bepaalde vezelrichting heeft waarbij het gewricht bij buigen of strekken stabiel of juist instabiel wordt. Bv je kniegewricht gaat bij het strekken van je been stabieler worden en bij buigen instabieler worden. Als je weinig beweegt/ loopt wordt het bindweefsel waaruit het kniekapsel bestaat stijf en bij veel bewegen/lopen wordt het soepeler. Als oefening zou je bv in onbelaste stand (op een hoge stoel zitten met de benen afhangend en niet rustend op de vloer) je benen elke dag 50 x kunnen strekken en buigen. Als je dit toepast in al je gewrichten zal je dat veel soeplesse en lenigheid opleveren. Ik zeg vaak: iemand die 40 uur per week achter de kassa zit wordt stijf en iemand die op turnen zit wordt soepel.
Het nut van rekken!
Spierweefsel heeft ook veel bindweefsel, vooral in de aanhechtingen en pezen. Spierweefsel en ook bindweefsel zijn erg adaptief. Het past zich snel aan als er meer van gevraagd wordt. Het halfwaardetijd van bindweefsel is 400 dagen. Dus na 400 dagen is de helft van je bindweefsel vervangen door nieuw weefsel. Als je in die 400 dagen bv je meer gaat rekken dan krijg je dus ook aangepast, van betere kwaliteit bindweefsel. Dus als je zegt ’ik heb al jaren last van een stijve rug of heup daar moet ik maar mee leven’ is niet zo! Na dik 2 jaar heb je volledig nieuw bindweefsel aangemaakt...